Danske BGB-oste

BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark.

Danablu, danbo, esrom og havarti. Fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EUs BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse) – en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. Dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).

Det ægte produkt

Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: danablu, danbo, esrom og havarti.

Når forbrugerne køber en af de fire danske ostetyper med det blå-gule EU-mærkat har de garanti for, at det er det ægte produkt, og ikke en efterligning, de får med hjem. Osten skal altså være fremstillet i Danmark efter nogle bestemte retningslinjer.

Samtidig sørger en kvalitetskontrol for, at BGB-ostene fastholder en høj, ensartet kvalitet. Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost. Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier.

Tre af de danske BGB-oste, esrom, danablu og havarti, eksporteres i vid udstrækning, mens danbo-osten stort set kun sælges på det danske hjemmemarked.

Esrom Tapas
Bgb Ost
Bgb Oste
Boef Danablu
Christian Bruun Kastrup

Christian Bruun Kastrup

Chefkonsulent, Fødevarelovgivning, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 20987518

E-mail: cbk@lf.dk