28. december 2023

Nytårsaften byder på delikatesseoste

Ostehandlerne har travlt i disse dage, kunderne vælter ind i butikkerne for at købe nytårsost til årets store festdag. Vi har spurgt to ostehandlere om tips og tricks til, hvordan man vælger de bedste oste.

I dagene op til nytår har ostehandlerne ekstra travlt. Deres kunder vil nemlig gerne have ost til nytårsaften. Ostebordet har vundet popularitet som en del af desserten. Men det er ikke den eneste måde, danskerne nyder ostene på. Flere vælger også at lave tapas til hovedret, og til en af Spaniens mest velkendte retter hører god ost. Vi har snakket med to ostehandlere om nytårsosten.

Luksusoste og det gode tilbehør

Henrik Svanhede, indehaver af Skagen Ostehus, ser en tendens i kundernes nytårsindkøb. Når det kommer til ost, vil nytårskunderne gerne give lidt ekstra for specialostene, og i Skagen Ostehus er det især de gode danske specialoste, der bliver solgt.

”Kunderne vil gerne have det absolut ypperste - få men gode oste. De bruger flere penge end normalt, da de ofte er sammen med dem de allerbedst kan lide til nytårsaften, og dem vil de gerne forkæle,” fortæller Henrik Svanhede.

”Dem som får den klassiske nytårsmenu med forret, hovedret og dessert, får oftest også ost inden eller til desserten, men der er også rigtig mange der er begyndt at få tapas,”

For Henrik Svanhede gælder det også om at få den rette garniture med hjem til osten.

”Syltede rødløg, soltørrede tomater, marinerede valnødder og diverse oliven, det hører til,” fastslår Henrik Svanhede.

De danske og udenlandske specialiteter

På Sjælland har, formand for Ostehandlerforeningen og indehaver af Ost & Tapas i Holbæk, Farum og Espergærde, Martin Vorsøe også travlt i disse dage. I hans to ostebutikker bliver der, ligesom i Skagen, langet de mere luksuriøse oste over disken i dagene op til nytår. Vi har spurgt ham om hans tips og tricks til en ostet nytårsaften.

”Man kan tydeligt mærke, at det er delikatesseostene, der sælger. De vil gerne have de luksuriøse oste for eksempel Arla Unikas Gammel Knas og Thises Vesterhavsost, men også de udenlandske kendinge såsom den schweiziske gruyere og franske comté. Det er selvforkælelse i førsteklasse,” fortæller Martin Vorsøe.

Martin Vorsøes forslag til nytårsostene:

  • En trøffelost
  • En god blåskimmel
  • En krystalost ala Vesterhavsost eller Gammel Knas
  • Hvis man er til fåreost: En spansk Manchego ost

”De kan spises til Dronningens nytårstale, som små hapsere i løbet af hele aftenen, eller som en efterret efter hovedretten,” fortæller Martin Varsøe.