Mælkens næringsstoffer giver nogle klimafordele
Mælk får ofte skyld for at være adskillige gange mere klimabelastende end fx plantedrikke. En oversigt fra Aarhus Universitet tegner et mere nuanceret billede af de forskellige drikkevarers CO2-udledning.
Det er en velkendt sag, at mælk og mejeriprodukter har en klimaudfordring på grund af malkekøernes udslip af metangas. Havre-, mandel- og andre plantedrikke har ikke helt de samme udfordringer, og bliver af samme grund opfattet som betydeligt mindre belastende for klimaet end mælk. I runde tal mellem 2 og 6 gange mindre alt efter hvilken plantedrik, der er tale om.
Men dykker man ned i tallene og – ikke mindst - indholdet af næringsstoffer i mælk og plantedrikke, tegner der sig et noget mere nuanceret billede af klimabelastningen. Det fremgår af en oversigt, som Ph.d.-studerende Marije Akkerman og post.doc. Jesper Malling Schmidt fra Aarhus Universitet har udarbejdet på baggrund af videnskabelige undersøgelser på området. Resultatet præsenteres i nedenstående tabel, som sammenligner indholdsstoffer og CO2-udledning for to typer komælk og fire plantedrikke.
I kolonnen ’C02-udledning pr. kg/liter drik’ fremgår det tydeligt, at komælk har klart den største udledning. Kigger man derimod på indholdet og kvaliteten af næringsstoffer i de forskellige drikke, tegner der sig et noget andet billede. Fx i rubrikken ’C02-udledning pr. kg protein’, hvor havre- og risdrik har en markant højere klimabelastning end de øvrige drikke. Henholdsvis 2 og 15 gange mere end komælk, hvilket skyldes disse drikkes relativt lave proteinindhold – og mælkens høje indhold af protein.
”Virkeligheden er ikke sort/hvid”
Men hvorfor fokusere på protein i denne sammenhæng? Er det ikke bare en fiks måde til at få mælken til at fremstå mere klimavenlig?
”Overhovedet ikke,” lyder det fra ernæringschef for mejeri i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup. ”Det giver rigtig god mening at se på koncentrationen af næringsstoffer som fx protein i en klimaberegning. Når folk drikker et glas mælk eller plantedrik er det jo ikke kun for at slukke tørsten, men i høj grad på grund af de indholdsstoffer, de får i den pågældende drik.”
”Den klassiske komælk har et naturligt og relativt højt indhold af calcium, protein og andre vigtige næringsstoffer. Betydeligt højere end i de fleste plantedrikke. Der skal populært sagt drikkes nogle flere glas plantedrik for at få den samme mængde vitaminer og næringsstoffer som i et glas mælk, og det får selvfølgelig betydning for klimaregnskabet”, siger hun, og tilføjer, at det derfor giver et skævt billede af klimabelastningen at sammenligne drikkene én til én.
”Det betyder omvendt ikke, at mælken pludselig er det mest klimavenlige, man kan indtage. Men det viser at virkeligheden ikke er så sort/hvid, som nogle vil gøre den til,” tilføjer hun.
Mere – og bedre - protein
Men ikke nok med, at der er mere protein i mælk. Den ernæringsmæssige kvalitet af mælkeproteinet er også højere end i de proteiner, man finder i planteprodukter. Hvor meget bedre mælkeproteinet er, kan man se i tabellen under overskriften DIAAS. DIAAS er et mål for proteinkvaliteten baseret på fordøjeligheden og sammensætningen af aminosyrer i proteinet. Her ligger mælken helt i top.
Næringsindhold og indflydelse på klimaet for plantebaserede drikke og komælk
Drik |
Calcium Mg/100g |
Protein g/100g |
CO2-udledning Pr. kg/liter drik (Kilde: 3 og 4) |
CO2-udledning Pr. kg protein |
DIAAS (Kilde: 2) |
Sødmælk |
120 |
3,4 |
1,20 |
35,6 |
1,18 |
Skummetmælk |
124 |
3,4 |
1,20 |
35,6 |
1,18 |
Sojadrik |
10 |
3,7 |
0,35 |
9,5 |
0,90 |
Mandeldrik |
9 |
1,1 |
0,28 |
25,5 |
- |
Havredrik |
7 |
0,3 |
0,21 |
70,0 |
0,54 |
Risdrik |
2 |
0,1 |
0,55 |
550,0 |
0,59 |
Kilde: Marije Akkerman og Jesper Malling Schmidt, Aarhus Universitet institut for Institut for Fødevarer, Fødevarekemi og -teknologi.
Baggrundskilder: 1. Langvad og Myrup (2018) Plantebaserede drikke. mejeri.dk/sundhed/kostanbefalinger/plantebaserede-drikke 2) Sousa and Kopf-Bolanz (2017) Nutritional Implications of an Increasing Consumption of Non-Dairy Plant-Based Beverages Instead of Cow’s Milk in Switzerland. Journal of advances in dairy Research 5; 197 3) Grand and Hick (2017): A comparative LCA of Milk and Plant-based Alternatives. Presentation at ISIE/ISST Joint Conference June 27th 2017, Chicago, IL, USA 4) Smedman et al (2010) Nutrient density of beverages in relation to climate impact, Food & Nutrition Research, 545
Vil du vide mere?
Thise Mejeri klar med 'klima-karton'
Mælk fra Thise Mejeri vil inden længe blive tappet på en ny og mere klimavenlig karton. De nye kartoner vil helt igennem være baseret på træmasse fra Skandinavien og sikrer en markant CO2-reduktion, oplyser mejeriet.
Arlas mejeriprodukter skal være klima-neutrale
Ifølge Arlas nye klimaplan skal selskabets produktion være CO2-neutral i 2050. Planen involverer både de 10.300 andelshavere og selskabets driftssteder.
International mælkekonference sætter fokus på klima og sundhed
Der er behov for nytænkning, hvis fremtidens mejeribrug skal bidrage med løsninger til både den globale klimakrise og til de sundhedsmæssige udfordringer, som mange forbrugere står overfor.
Danskerne er klar til klimaindsats ved middagsbordet
68 pct. af danskerne mener, at det det vigtigt at spise bæredygtigt, viser ny undersøgelse fra Mejeriforeningen. Men mange savner viden om, hvordan man gør.
Meget engageret debat om klima og fødevarer på Folkemødet
Er en plantebaseret kost den mest bæredygtige måde at spise på? Sådan lød et af de spørgsmål, der satte gang i debatten på Mejeriforeningens møde, som paneldeltager Merete Myrup, ernæringschef/mælk i L&F, her refererer fra.