Arla vil samle data for biodiversitet på øko-gårde
Arlas økologiske landmænd i Danmark skal nu kortlægge biodiversiteten på hver deres gård i form af et Naturtjek.
Sammen med SEGES Innovation og Dansk Landbrugsrådgivning er Arla gået i gang med at udføre Naturtjek på samtlige af andelsselskabets 156 økologiske gårde i Danmark. Inden udgangen af 2026 har alle økologiske Arla-gårde således fået et Naturtjek.
Et Naturtjek identificerer den natur, der allerede er på gården, og de muligheder der er for at udvikle den.
”På den måde kan økologi virkelig blive en spydspids for biodiversitet i dansk landbrug,” siger Henrik Lilballe, direktør for Arla Danmark.
Naturtjekket udføres i første omgang hos Arlas økologiske mælkeproducenter.
Arla indsamler data
”Økologerne bliver i denne sammenhæng involveret som frontløbere, men det er vigtigt at slå fast, at beskyttelse af biodiversitet ikke kun er et fokuspunkt i den økologiske mælkeproduktion. Nu indsamler vi data, udvikler og handler på den, og så vurderer vi, hvordan vi bedst kan brede det ud i fremtiden,” siger Ejnar Schultz.
Opgørelser af biodiversitet er inkluderet i Arlas FarmAhead™ Check med henblik på at samle data ind.
”Vi ønsker at hæve vidensniveauet og give vores andelshavere den bedste og mest konkrete rådgivning om, hvordan de kan forbedre biodiversiteten, og her spiller Naturtjekket en nøglerolle. Alt vores bæredygtighedsarbejde er datadrevet og videnskabeligt funderet, og det skal selvfølgelig også gælde for vores tilgang til at forbedre biodiversiteten,” siger Ejnar Schultz, bæredygtighedschef i Arla.
Også andre danske mejeriselskaber har tiltag med fokus på naturen, det gælder blandt andre Naturmælk, Øllingegaard og Thise Mejeri, lige som der er landmænd, der for eksempel via deres landboforening får lagt naturplaner eller lavet naturtjek af deres bedrifter.
Landmand: Naturtjek var en øjenåbner
En af de landmænd, der allerede har fået naturtjekket sin ejendom er Torben Sønderby.
Hans landbrug i Grønbjerg i Vestjylland er Arlas innovationsgård i Danmark, hvor der testes og afprøves nye initiativer. Torben Sønderby fortæller:
”Naturtjekket har både været en øjenåbner og en stor hjælp. Selvom jeg går her i naturen hver dag, har jeg ikke samme ekspertise som den rådgiver, jeg har haft besøg af. At kunne gå rundt sammen og kortlægge hver enkelt del af min ejendom har bestemt hævet det faglige niveau, som jeg nu kan handle ud fra,” siger han.
Og Torben Sønderby har faktisk allerede handlet.
Via Naturtjekket blev han opmærksom på,
at der på hans ejendom er et natur-værdifuldt
moseområde, og Naturtjekket indeholdt forslag til ikke alene at forbedre Torbens egen del, men også til at forbedre forholdene i hele moseområdet. Torben tog derfor kontakt til sine naboer med en plan, som allerede nu er ved at blive ført ud i livet. Det vil sikre, at området fremover afgræsses til gavn for biodiversiteten.
Om Naturtjekket
Ved et Naturtjek gennemgår en naturrådgiver sammen med landmanden gårdens arealer. Herefter laves der en handlingsplan for, hvor og hvordan biodiversiteten kan forbedres. Det er SEGES Innovation, der har udviklet konceptet bag Naturtjekket samt kortlægningen.