Skånsom mekanisk procesbehandling af mælk
Formålet med projektet var at bestemme størrelsen af de forskydningshastigheder der fører til ustabilitet af fedtkugler under forskellige procesbetingelser.
Af: Grith Mortensen
Mælkens fedtkugler kan gøres ustabile, hvis de udsættes for store forskydningshastigheder som kan dannes når mælk procesbehandles.
Forskydningshastigheder opstår, når en væske er i bevægelse, da der vil være en hastighedsforskel vinkelret på væskens flowretning. Ustabile fedtkugler vil kunne smelte sammen, og alt efter beskadigelsens omfang vil der danne flødeprop i mælken.
Projekt: 1. september 1999 til 1. juli 2003
Budget: 1.000.000 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FELFO
Projektleder: Jesper Sæderup Nielsen
Institution: Alan Friis
Deltagere: BioCentrum-DTU, Sektion for Levnedsmiddelteknologi og Mykologi
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2002) 15.