Aroma i mælk - betydning af fodring, behandling og lagring af den rå mælk
Målet med projektet er at opnå viden om hvilke faktorer i primærproduktionen, der har indflydelse på mælkens aroma og smag.
Af: Grith Mortensen
Fordring og behandling af mælken i primærproduktionen har gennem de seneste år ændret sig, og anvendelse af nye fodermidler, herunder tilpasning til økologisk mælkeproduktion, formodes at påvirke smag og aromaen af mælk.
Forskningen vil fokusere på:
- Direkte overførsel af aromastoffer fra foder til mælk.
- Foderkomponenter som precursors for aromakomponenter dannet i koen.
- Foderkomponenter som precursors for aromakomponenter dannet under lagring af mælk.
- Hvorledes mekanisk håndtering af mælk i primærproduktionen påvirker mælkens smag.
Projektet involverer udvikling af avancerede analysemetoder til bestemmelse af flygtige aromakomponenter i mælk samt sensorisk profilering af mælk fremstillet under forskellige foderstrategier og mælkebehandlingsmetoder.
Projekt: 1. Oktober 2000 - 31. December 2004
Budget: 4.695.600 DKK
Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Projektleder: Jacob Holm Nielsen
Institution: Danmarks JordbrugsForskning - Afdeling for Råvarekvalitet
Deltagere: Forskningslektor Garmt B. Dijksterhuis
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2002) 10