Super Calcium. Mineraler fra valle til målrettet ernæring

Calcium er essentielt, men mange, især ældre, udnytter kostens calcium dårligt på grund af lav biotilgængelighed og lider af mangelsygdomme som knogleskørhed.

Af: Grith Mortensen 

Citrat, som findes i mælk og frugt, og andre naturlige bestanddele fra mælkeprodukter (hydroxycarboxylater), som dannes ved fermentering af mælk, kan gøre tungtopløselige calciumsalte opløselige som robuste, overmættede opløsninger. Produkter med høj calcium biotilgængelighed skal baseres på dette fænomen, der så fint kaldes for spontan atermisk overmætning og som gør ellers uopløselige calciumsalte biotilgængelige. Dermed kan man bedre udnytte de naturlige calciumfosfater fra valle, som er en inddampningsrest efter produktionen af mælkesukker.

Projektet gør det muligt at udnytte mælkecalcium fra valle til ernæringsrigtige produkter, hvor vallens tungtopløselige mineralfraktion bliver biotilgængelig gennem kombination med citrat fra frugt. Nye principper for øgning af calciums biotilgængelighed vil blive udforsket baseret på en fysisk-kemisk forståelse af evnen for citrat og andre naturlige hydroxycarboxylater til uden opvarmning at danne overmættede opløsninger af tungtopløselige calciumsalte. Sådan spontan atermisk overmætning, der betyder øget opløsning ud over det erfaringsmæssigt forventede, skal udnyttes for at calciumsalte af hydroxycarboxylsyrer kan øge biotilgængeligheden. Dette begreb blev opdaget i et tidligere projekt, og skal nu bringes i anvendelse for at bremse den voldsomme udbredelse af knogleskørhed.

Projekt: Januar 2018 – August 2020

Budget: 2.790.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, InnovationsFonden, Arla Foods Ingredients 

Projektleder: Leif Skibsted

Institution: Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

Deltagere: Lilia Ahrne, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Arla Foods Ingredients

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel publiceret i Mælkeritidende: 

Mælkeritidende 2018 nr. 12


Slutartikel publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2020 nr. 3

 

Skibsted, L.H.: Kostens tungtopløselige calcium: Ostwalds faselov, spontan overmætning og biotilgængelighed. Dansk Kemi (99, 7) 2018, 14-16.

de Zawadzki, A.; Skibsted, L.H.: Increasing calcium solubility from whey mineral residues by combining gluconate and delta-gluconate. International Dairy Journal (99) 2019, 104538.

A. de Zawadzki, M. O. Paganelli, A. C. Castilho, L. H. Skibsted (2020). Hydroxycarboxylate combinations for increasing solubility and robustness of supersaturated solutions of whey mineral residues. Food Research International 136, 109525.

A. G. Garcia, J. S. Hansen, N. Bailey, L. H. Skibsted (2020). Slow lactate gluconate exchange in calcium complexes during precipitation from supersaturated aqueous solutions. Food Research International 137, 109539.

Læs om projektets resultater i slutrapporten

Slutrapport nr. 2020-160

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk