METACHEESE - Fra ostmikrobiom til robuste osteprocesser
Industrial ostefremstilling er afhængigt af et komplekst samfund af mikroorganismer, oste-mikrobiomet, der dels stammer fra de tilsatte starterkulturer, mens den øvrige del stammer fra mælken samt fra mejeriets ”husflora”, der findes i bl.a. saltlagen og i produktionsapparatet. Når den mikrobiologiske sammensætning i ostene forandres, har det betydning for kvalitet og smagsdannelse.
Af: Grith Mortensen
I projektet bruges en multi-omics tilgang (metabolomics, metagenomics og metatranscrip-tomics) til at forstå betydningen af de individuelle komponenter i oste-mikrobiomets betydning for smagsdannelse og andre kvalitetsmål, når ost fremstilles i industriel skala. Mere specifikt undersøges betydningen af:
Mejeriet/ostekarret: Brug af samme starterkultur i forskellige mejerier og i forskellige ostekar i samme mejeri.
Mælkens mikroorganismer: Brug af samme starterkultur med filtreret vs. ufiltreret mælk, med forskellige mælkeforsendelser samt ved mælk fra forskellige årstider.
Saltlagen: Samme starterkultur i høj saltkoncentration og ved lav saltkoncentration.
Brug af modningskulturer: Samme syrningskultur med/uden brug af modningskultur.
Projektet knytter sig tæt til ”FoodTranscriptomics” konsortiet, der er et 4-årigt Innovationsfond-støttet projekt med Chr. Hansen A/S, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, EMBL Heidelberg og det Frie Universitet i Amsterdam.
Projektet vil udvikle værktøjer til at forstå og ændre ostemikrobiomet i en ønsket retning, hvorved andelen af fejlbehæftede oste kan mindskes. Den opnåede viden kan desuden bruges til at udvikle nye samt optimerede starterkulturer.
Projekt: Januar 2019 - December 2021
Budget: 6.396.00 DKK
Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, In-kind og direkte finansiering fra de deltagende parter
Projektleder: Thomas Gilbert
Institution: Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet
Deltagere: Chr. Hansen A/S, Arla Foods Strategic Innovation Centre, Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: